23 903 BTC: Två Costa Ricans anklagade för narkotikahandel med cryptocurrency

Två män har anklagats för penningtvätt och olaglig försäljning av narkotika som opioider i USA. Svaranden sålde påstås massor av Opioid-piller på flera darknet-marknadsplatser. De bedrev också narkotikahandel med cryptocurrency som Bitcoin Lifestyle för att dölja sin olagliga verksamhet, som ser transaktioner i miljoner dollar.

Olaglig försäljning av opioider

De anklagade är David Brian Pate (44), en amerikansk darknet-leverantör, och Jose Luis Fung Hou (38), en kostrikansk farmaceut. Enligt rapporten från det amerikanska justitiedepartementet (DOJ) anklagades de för att ha konspirerat för att tvätta pengar, distribution av kontrollerade ämnen, tvätt av monetära instrument och så vidare.

Förutom att sälja opioider olagligt i USA, lyder anklagelsen vidare att den tilltalade, Pate, också skulle köpa andra narkotika från sin apoteksperson. Dessa läkemedel säljs på flera mörkretsmarknader som AlphaBay och Silk Road genom användning av Bitcoin för att dölja transaktionerna.

I åtalet förklarade DOJ vidare att Pate ofta smugglade narkotika i maracor från Costa Rica till andra människor i USA, som skulle resipera drogen. Medel kommer att släppas till Pate i Bitcoin när kunderna har bekräftat att de har fått sitt paket. Från narkotikahandel med cryptocurrency har Pate enligt uppgift fått mer än 23 903 bitcoin från darknetmarknaderna.

Michael Sherwin, tillförordnad amerikansk advokat för District of Columbia, kommenterade:

Dessa anklagelser är en varning för narkotikahandlare över hela världen att varken höljet i mörkret eller virtuell valuta kan dölja deras olagliga aktiviteter från vaksamhet i USA: s brottsbekämpning. Vi är fast beslutna att bekämpa problemet med missbruk av opioider och bryta igenom sofistikerade cyberaktiverade hinder som används av brottslingar för att dölja deras aktiviteter.

Nyligen dömdes en tonåring till interneringsfängelse för smuggling av narkotika med Bitcoin.