Inflatiespelletjes: Bitcoin concurreert met fiat op waarde maar mist volume

Te midden van de wereldwijde economische krimp lijkt Bitcoin in een stroomversnelling te komen ten opzichte van fictieve valuta’s die het moeilijk hebben.

Bitcoin wordt beschouwd als „gezond geld“ en is een veelvoorkomend refrein onder veel voorstanders van de populaire cryptocrisis. Met een eindig aanbod van 21 miljoen en een netwerk dat wordt beveiligd door meer dan 120 exahashes per seconde rekenkracht, is de consensus onder industriecommentatoren er vaak op gericht om een wereldwijde monetaire supermacht te worden.

Nauwelijks een decennium na haar bestaan is de afgeleide waarde van Bitcoin al de elfde mondiale monetaire basis. Eerder in november werd Bitcoin voor het eerst in de geschiedenis groter dan de Russische roebel.

Terwijl fiatvaluta’s onder economische druk komen te staan, verergerd door de pandemie van het coronavirus, heeft Bitcoin (BTC) het grootste deel van 2020 zijn opwaartse trend voortgezet. Hoewel de prijsfluctuaties veel volatieler zijn, is BTC ondanks de Black Thursday-event, een aanzienlijke daling midden maart, gestegen met ongeveer 120% op jaarbasis.

Met economische herstelplannen die waarschijnlijk aanzienlijke stimuleringspakketten met zich meebrengen, wordt verwacht dat dergelijke geldinjecties een aanzienlijke devaluatie van de waarde van de fictieve valuta’s zullen veroorzaken. Als Bitcoin de door vele marktanalisten voorspelde parabolische opmars voortzet, staat het klaar om nog hoger in het wereldwijde monetaire basisregister te komen.

Het hele record van de geschiedenis van de wereldreservevaluta blijft in overeenstemming met het feit dat de monetaire bases stijgen en dalen. In de zes monetaire tijdperken sinds 1450 heeft geen enkele valuta meer dan 110 jaar lang een wereldwijde dominantie behouden. Nu de Amerikaanse dollar 95 jaar lang de reservevaluta van de wereld is geweest, hopen sommigen dat dit een teken is dat de zaken snel kunnen veranderen.

Fiat valuta’s verzwakken

Ondanks het feit dat de Russische roebel de meest goudgedekte fiatvaluta op de wereldmarkt is, heeft deze nu een lagere monetaire basis dan Bitcoin. Nu de roebel verder terrein verliest aan de Amerikaanse dollar en de BTC die naar de 16.000 dollar springt, staat 1 BTC nu gelijk aan 1,2 miljoen roebel. De volgende voor Bitcoin in zijn aanval op de belangrijkste valuta is de Canadese dollar. Gebaseerd op het huidige circulerende aanbod, zou een beweging boven de $18.000 voor BTC het inhalen van de CAD betekenen.

Zoals eerder gemeld, is Bitcoin al op het hoogste niveau van alle tijden ten opzichte van zeven nationale valuta’s, waaronder die van Brazilië, Argentinië en Turkije. De stijgende inflatie, verergerd door de economische stagnatie als gevolg van de COVID-19, heeft een negatieve invloed gehad op verschillende fictieve valuta.

Voorlopig blijft de recordhoogte van Bitcoin de $19.665 die werd bereikt tijdens de stierenloop van december 2017. Echter, als Bitcoin de belangrijkste wereldwijde valuta’s zoals de Amerikaanse dollar, Chinese yuan en Japanse yen wil gaan uitdagen, zal het een zescijferige prijs moeten bereiken, volgens John Todaro, onderzoekshoofd bij het institutionele handelsplatform TradeBlock, die Cointelegraph vertelde:

„We zouden kunnen zien dat Bitcoin andere grote fiatvaluta’s overtreft, maar het hangt af van hoe men de grootte van een FX-markt meet. De Nieuw-Zeelandse Dollar (‚kiwi‘) bevindt zich aan de onderkant van de groep en is het meest gevoelig om door Bitcoin gepasseerd te worden, maar ziet momenteel meer dan $100 miljard in het dagelijkse handelsvolume, wat ver boven dat van Bitcoin ligt. In tegenstelling tot andere hardgeldactiva ziet Bitcoin een hoge handelsomzet, dus zelfs bij een bescheiden hoger marktplafond zou het fictieve handelsvolume van Bitcoin wel eens wat hoger kunnen zijn dan nu“.

Bitcoin schittert als wereldwijde economie stottert…

De parabolische opmars die nodig is om Bitcoin tot zulke hoogtes te brengen, zou BTC ook stevig in dezelfde categorie plaatsen als goud – als een bonafide voorraad van activa. Verschillende voorstanders van de populaire cryptocrisis identificeren BTC al als een geschikte afdekking tegen geldontwaarding en andere vormen van economische onzekerheid.

Tegen de achtergrond van de renteverlagingen in 2019 waarschuwde Travis Kling, oprichter en hoofdbeleggingsfunctionaris van Ikigai Asset Management, dat de toen heersende schuldsituatie een recept was voor een nieuwe wereldwijde financiële crisis. Volgens Kling gaven de centrale banken de groeimetriek aan om de indruk van een gezonde economie te wekken. Toen Kling deze opmerkingen maakte, was de wereld nog onaangetast door de coronaviruspandemie.

Bitcoin kwam veelvuldig voor in de discussies over mogelijke safe-haven activa die gebruikt zouden kunnen worden als afdekking tegen een andere wereldwijde recessie. Te midden van de COVID-19 paniek van de verkoop van activa ontsnapte BTC niet aan de massale liquidatie van Black Thursday, wat bewijst dat het die felbegeerde status nog niet heeft bereikt. De grootste crypto door marktkapitalisatie die door bijna 50% wordt verpletterd, die uit bij ongeveer $3.800 een dieptepunt bereikt. In precies acht maanden tijd is de prijs van BTC echter gestegen met meer dan 300%.

In zijn commentaar op de mogelijkheid dat Bitcoin op korte termijn een nieuwe recordhoogte bereikt, merkte Todaro op dat het moeilijk zal zijn om voor het einde van 2020 een duurzame duw in de richting van het record te geven, en voegde daar nog meer aan toe: Deze „bull cycle“ zou ons op langere termijn veel verder moeten brengen dan eerdere ATH’s en met stijgende overheidsuitgaven en de halvering van mei achter ons, zijn we klaar voor een van de meest aantrekkelijke bullish periodes in de geschiedenis van Bitcoin.

Joe DiPasquale, de CEO van het crypto hedgefonds BitBull Capital, ziet ook Bitcoin een nieuw hoogtepunt bereiken tijdens deze huidige stierengevechten en vertelt Cointelegraph: „Het is zeer waarschijnlijk [dat Bitcoin een nieuwe all-time high bereikt] sinds Bitcoin nu $16.000 heeft overschreden, wat een belangrijk weerstandsniveau was. $20.000 is niet zo ver weg van dit punt, tenzij belangrijke negatieve ontwikkelingen de markt op de korte termijn beïnvloeden“.

COVID-19 en oneindige kwantitatieve versoepeling…

Hoewel de inflatie voor veel landen een echte zorg blijft, is 2020 voor Bitcoin een scharnierjaar geweest in termen van aanboddynamiek. In mei werd het aanbod van nieuwe Bitcoin gehalveerd.

Ondertussen hebben verschillende regeringen in reactie op de economische druk van COVID-19 een proactief monetair beleid gevoerd, waaronder stimulerende geldinjecties. Volgens schattingen van de Wereldbank zal het wereldwijde bruto binnenlands product in 2020 naar verwachting met 5,2% dalen – de grootste krimp in decennia. Al in juni heeft de Wereldbank een routekaart voor landen opgesteld om door de economische problemen te navigeren:

„Beleid om zowel op de korte als op de lange termijn weer op te bouwen houdt in dat de gezondheidsdiensten moeten worden versterkt en dat gerichte stimuleringsmaatregelen moeten worden genomen om de groei weer op gang te brengen, waaronder steun voor de particuliere sector en het rechtstreeks verstrekken van geld aan de mensen. Tijdens de mitigatieperiode moeten de landen zich richten op het ondersteunen van de economische activiteit met steun voor huishoudens, bedrijven en essentiële diensten“.
Gezien de afnemende waarde van kasmiddelen zijn sommige bedrijven al overgestapt op Bitcoin als kasreserve. MicroStrategy, dat op de Nasdaq-lijst staat, haalde al in augustus de krantenkoppen toen het de overname van 21.454 BTC aankondigde – met een waarde van 250 miljoen dollar op dat moment. Er volgde meer interesse van grote traditionele instellingen toen ze probeerden om Bitcoin te kopen als reserve.

Het bedrijf voor bedrijfsinformatie verdubbelde zijn adoptiebeleid voor Bitcoin met een extra aankoop van 16.796-BTC (175 miljoen dollar) in september. In minder dan twee maanden tijd heeft het bedrijf de waarde van zijn BTC-holdings zien groeien met meer dan $160 miljoen. Gelijkaardige dingen kunnen gezegd worden van andere niet-crypto-bedrijven die BTC als reserve hebben opgekocht.

Terwijl Bitcoin bepaalde kenmerken met betrekking tot valuta’s behoudt, maakt het gebrek aan leveringsplafonds voor fiat elke poging om vergelijkingen te trekken tussen beide enigszins problematisch. Als dat het geval is, kan de marktkapitalisatie misschien een betere parameter zijn om de groei van Bitcoin te meten ten opzichte van de omvang van andere belangrijke activabases, zoals DiPasquale stelde:

„Bitcoin die fiatvaluta’s overstijgt is geen metriek waar we ons op moeten richten, omdat fiatvaluta’s als zodanig geen omlooplimieten hebben. In plaats daarvan is de marktcap een betere metriek, en Bitcoin behoort nu tot de top-20 van activa (aandelen, ETF’s en cryptocurrency’s).

Economische terugval waarschijnlijk moeilijk om te keren

In een toespraak op 6 november heeft Jerome Powell, voorzitter van de Amerikaanse Federal Reserve, de verwachting van een snel herstel van de huidige economische krimp afgezwakt: „De huidige economische neergang is de ernstigste in ons leven. Het zal een tijdje duren om terug te keren naar het niveau van de economische activiteit en de werkgelegenheid die begin dit jaar heerste“.

De opmerkingen van Powell zijn een echo van soortgelijke waarschuwingen van de Wereldbank en andere financiële instellingen. De overweldigende consensus is dat de samenloop van wereldwijde, regionale en nationale economische beperkingen die door COVID-19 zijn verergerd, op de korte tot middellange termijn moeilijk zal kunnen worden teruggedraaid.

De farmaceutische reus Pfizer kondigde onlangs aan dat zijn COVID-19-vaccin meer dan 90% effectief was in het voorkomen van het virus. Terwijl de ontwikkeling een beetje goed nieuws is in de strijd tegen de pandemie, zeggen marktanalisten dat de economie voorbestemd is voor een neerwaarts pad, ongeacht een vaccin.

Todaro is van mening dat „de aandelenmarkten de prijzen van het COVID-19-vaccin bepalen als een redder voor de industriëlen en de privé-detailhandel“. Maar hij voegde er wel aan toe dat goed nieuws alleen niet zal leiden tot economisch herstel, omdat de vraag- en aanboddynamiek moet worden hersteld. Bovendien bevinden verschillende gevestigde bedrijven zich volgens Todaro in een penibele financiële situatie, en zonder extra verlichting door de overheid zullen ze waarschijnlijk failliet gaan: „Deze onzekerheid begint nu terug te komen, met aandelenmarkten die een terugval zien.“

Met nog meer pijn in het verschiet lijkt Bitcoin klaar om nog meer institutionele aandacht te krijgen nu spelers met veel geld op zoek gaan naar alternatieve beleggingsinstrumenten. Sterker nog, de stroom van slim geld naar Bitcoin heeft al een aantal belanghebbenden die voorspellen dat BTC het goud zal uitdagen als het de facto hedge-activum dat de voorkeur geniet van institutionele beleggers.